Hva betyr det å bygge miljøvennlig, egentlig?

Det kan lønne seg å tenke livssyklus når man skal bygge!

Det er mange parametere som gjør byggingen mer miljøvennlig og bærekraftig. Her kommer noen tanker om hva dette innebærer for deg! 

Når man skal bygge bærekraftig handler det å finne materialer med lang levetid. Det er for å unngå at man har for mange utskiftninger i løpet av den tiden du bruker boligen eller bygget, for det i seg selv bidrar jo til at man bruker unødvendig mye ressurser. Hva betyr dette egentlig for deg? Når man skal bygge er det veldig vanlig å velge materialer som har lav kostnadspris. Likevel kan den måten å bygge på ende opp med at du bruker mer penger på sikt! Det billige materialet må kanskje byttes ut oftere, og da drar man med seg kostander på veien. Dersom det er miljøgifter i materialet, så blir det også dyrere å kaste det, når det først skal skiftes ut.

Vi tenker livssyklus

I vår bransje er det vanlig å tenke livssyklus når det kommer til bygging og miljøpåvirkning. Måten vi vurderer det på er med en miljødeklarasjon. Den tar hensyn til hvor lang levetid materialet har, om det kan resirkuleres, om det inneholder miljøstoffer som er farlige og hvor mye energi det er brukt for å produsere det. Når man ikke jobber med det, kan det være litt vanskelig å få oversikt. En byggmester med miljøfokus, er en person som tar alt dette i betraktning – og som kan hjelpe deg å ta riktige valg for lommebok og miljøet. Å unngå materialer som avgir avgasser er helt klart helsebringende også, og det er verdt å ta hensyn til når man skal bo et sted over lenger tid. Og ikke minst viktig å tenke på ovenfor de fremtidige beboerne. 

Veldig spennende

Alt dette høres kanskje ut som en ekstrajobb – og litt slitsomt å forholde seg til? Men det er jo bare spennende. Når du først skal bo et sted, så er det jo helt supert at man velger smartere løsninger – som både er fornuftig for helsen, økonomien og miljøet. Endelig kan står vi ovenfor valg, hvor vi selv kan påvirke verden rundt oss! Trenger du hjelp til å sparre om de gode løsningene, stiller vi selvsagt opp! 

Vi snakkes! 

Daniel Dahlbo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s